Zepperen kermis

Zepperen Samen organiseerde op vraag van het halfjaarlijks overleg
een brainstorming over de animatie van Zepperen Kermis
om de teloorgang ervan te vermijden

ZEPKermis27052013WDZLV

Zepperen Samen. Septemberkermis Zepperen, brainstorming
Woensdag 24 april 2013, Café ‘t Dorp, 20 u.
Aanwezig: Anita Schurmans en Kristien Thoelen (Fanclub Freddy Davis), Jos Lacroix (prov. voorzitter OKRA), René Roebben en Georges Roebben (Toneelvrienden), Robrecht Tits en Joris Jackers (KLJ), Patrick Vandermaesen (Buurtcomité Tereyken), Dirk Keunen (Haspengouw 16 en WIJKO), Rebecca Mouwen (Café ’t Dorp), Eloi Leemans en Maria Neven (Buurtcomité WIJKO), Willem Driesen (website-FB Zepperen Samen en verslag). Verontschuldigd: Georges Vanoirbeek. De uitnodiging werd via e-mail breed verspreid in Zepperen naar verenigingen en actieve personen.
– Zepperen viert traditioneel Kermis op de zondag na Pinksteren (processie) en op de derde zondag van september. De eerste valt gelijk met Brustem Kermis, de tweede gaat vanaf 2014 waarschijnlijk gelijk vallen met de Fruit- en Cultuurmarkt in Sint-Truiden. Nochtans richten we ons best op de septemberkermis omdat de jongeren dan geen examens hebben en de verenigingen hun seizoen starten.
– teloorgang: de kermissen trekken geen publiek meer aan, het aanbod verkleint tot peuter- en kleuterattracties. De basisschoolkinderen krijgen enkele gratis kaartjes, maar komen dan niet meer met hun ouders en voor de oudste kinderen zijn de kramen niet altijd aantrekkelijk. De jongeren zijn goedkoper af met een pretparkticket. Restaurant Haspengouw heeft eerder overlast bij de Kermisdagen. De drukke weg Ordingen-Kortenbos is een gevaar voor kermisgangers en parkeerders.
Algemeen zien we dat publieke ruimte in Zepperen ingenomen wordt voor privaat vastgoed (vb. oude scholen) en dat anderzijds feestinitiatieven te lijden hebben onder regeltjes van de overheden en klachten van individuele buren. Het rommelmarkt-initiatief kampte twee keer met regenweer en heeft twee stevige ‘concurrenten’ met d’Oye en Eynestraat.
– heropleving: volk trekt volk! Augustuskermis Brustem werd gered door het evenement ‘Brustem Leeft !’, de terrassen in open lucht genieten van optredens, terwijl de foor even het muziek stil zet. Eigen fanfare. Standgeld werd in Groot ST afgeschaft. In Gingelom investeerde het gemeentebestuur in een officiële opening met receptie van de kermis. Ook standgeld werd afgeschaft. KLJ-Zepperen deed de voorbije jaren verdienstelijk werk met BBQ en maandagkaarten, een oude traditie in Zepperen na de mis voor alle overleden dorpsgenoten. Zepperen Danst Weer ! met het Spiegeltent Team is ontstaan als een erg geslaagde poging om kermis nieuw leven in te blazen en leidt nu een eigen succesleven.
– mogelijke initiatieven om de Kermis te animeren:

1. Retro: een klassieke kermis met open lucht terrassen voor de twee café’s, terug aantrekken van traditionele attracties zoals de ‘rups’ en de kettingmolen. Aanvullen met leuke volksspelen zoals klompenkoers, facteurkeskoers, paggooien, vrouw draagt man, … Eigen munt ipv. bonnetjes. (Zie Volksspelen Zepperen KLJ °1988). Nadeel: zijn jongeren hier nog warm voor te maken?

2. Schlagershow: een ruime, zelfrdragende feesttent met podium. Playback voor alle kinderen en optreden kindster Laura Omloop in de namiddag, lokale artiesten ’s avonds en apotheose met Vlaamse ster, genre Sam Goris of Romeo’s. (Zie Haspengouwse Fruitfeesten gemeenschapsraad Zepperen °1995). Nadeel: beginkapitaal nodig.

3. Cultuurmarkt : presentatietentjes per vereniging, optreden van straattheater en lokale semi-professionele artiesten zoals Freddy Davis, Luka Lamenzo, Sexy Sunday. KLJ-weekend-trits met BBQ-inschrijvingen-kaartmaandag (Zie Café Cultuur Zepperen dienst cultuur ST 2007). Nadeel: vorige cultuurmarkt werd volledig opgezet en betaald door stad ST.

4. Free podium: op een lege oplader als podium komt iedereen zijn ding doen, met professionele presentator zoals Peter Preuveneers. Sketch, karaoke, zang, rap, verteller, speakers corner…. Kleine tent met cava-lounge, meet-and-greet met artiesten van free podium. Stunts vb. blind date tussen alle huisnummers 10 in alle straten van het dorp? Nadeel: geen garantie op voldoende reacties en kwaliteit van optredens.

5. Combinatieweekend met de 4 vorige. Nadeel: driedubbel werk te verzetten.
– tips voor de organisatie:
1. De opbrengst aan lokaal goed doel schenken. Na aftrek van reële kosten en kleine reserve voor volgende organisatie. Dat voorkomt discussies tussen verenigingen en kritiek omwonenden.
2. Vervelende buren op voorhand verwittigen en fles of zoiets cadeau doen.
3. Afbreken en opruimen gaat vrij snel, maar gebeurt met houten kop en tegenzin. Hiervoor vrijwilligers vragen, ochtendmensen die weinig of niet drinken.
4. De kermiszone volledig autovrij maken, ook voor parkeerders. Bewoners uitgezonderd.
5. Reclame, reclame, reclame, reclame… via alle mogelijke kanalen
Afspraken:
– Dirk bezorgt de prijs voor de huur van een tent en een podium, groter dan die van de stedelijke jeugduitleendienst.
– Willem hoort bij marktleider Guy Debruyn naar details over de situatie van de foorkramers die nu en vroeger in Zepperen een standplaats hadden.
– de diverse ideeën worden breed verspreid in Zepperen. Voelt een vereniging of groep zich aangesproken?

ZEPKermisprogramma1904LV
Kermisprogramma 1904 uit De Tram

ZEPKermis2009LV

Kermis juni 2013: BBQ bij Rebecca
Op maandag 17 juni (bij Johan in Taverne Haspengouw), woensdag 19 juni (bij Rebecca ’t Dorp) en op woensdag 3 juli (bij Marleen Thijs) volgden vergaderingen in kleiner comité die steeds meer de praktische toer opgingen. Voor een cultuurmarkt én avondmarkt werd al contact genomen. Ook met de foorkramersleiding. Diverse verenigingen (Toneelvrienden, Genovevakoor, KVLV, parochieteam voor bevlagging, KLJ…) en lokale kunstenaars (Mieke Peere, Katrien Bels, Tine en Jolien Lammens, …) zegden al toe. Artiesten wilden voor deze starteditie gratis optreden (Freddy Davis e.a.). Een affiche werd door Marleen ontworpen. Een publieke oproep voor een pakkende titel gedaan, kortgesloten met communicatiespecialist Wivina. Een paar ideeën: Zeppere kum los!, Zepperen actief, Zepperen kermist weer, Vrùg doenkel, Zepperen Zwingt !, Zepperen draait !, Zepperen HER(fst)FEEST, Zepperen laat zich zien. Zonder een grote vereniging of feestploeg-vzw als trekker en verantwoordelijke zou dit echter een avontuur worden met risico’s: ongeval, slecht weer, startbudget… Op 5 juli werd dan ook naar alle betrokkenen volgend bericht gestuurd:
Dag. Jammer genoeg kunnen we bij kermis Zepperen half september geen extra ondersteunend feestprogramma aanbieden. Ideeën waren er genoeg (zie een volzet en retro afficheontwerp, dank Marleen!) en al veel toezeggingen, maar het is te moeilijk om de nodige vergunningen, toelatingen en materialen tijdens de zomervakantie te regelen. Het draagvlak van actieve medewerkers was nu nog te klein. Bovendien is de opbouw van een financiële buffer toch wel noodzakelijk, wat dus sponsoring betekent. Bijkomend onze Zepperse handelaars en ondernemers daarmee plagen, lijkt ons concurrentie voor al bestaande verdienstelijke initiatieven van verenigingen in de loop van het jaar. Zelf organiseren valt overigens buiten de rol van Zepperen Samen als forum en netwerk. Septemberkermis 2013 is dus, behalve de foorkramen, met de uitzonderlijke bouwwerf, het feestterrein voor KLJ Zepperen en ‘t Dorpterras met free podium. Laten we hen voluit steunen. Je hoort er nog van. Want er zit toekomst in Zepperen! Dank voor jullie begrip en… tot op een zomers terrasje. Zepperen Samen.
ZEPKermisaffiche2013ontwerpNIETLV

Niet uitgevoerd ontwerp Kermis Zepperen (c) Marleen Thijs

 

ZEPVolksspelenZepperenZuidfotoJosLZLV
Volksspelen, ploeg Zuid ca. 1988

 

Extra: elk gehucht in Zepperen had vroeger zijn kermis, vooral d’Eygen.
Zie: Va kjoozestein tot kurrezoug. Leven in Oud Zepperen, Zepperen: Remacluskring, 1999, p. 318-325 en op de website Zepperen.

ZEPKermismolen2012LV

Extra: Kermis vroeger in Sint-Truiden volgens De Boddelkeer met Christophe Elen:
een hilarisch youtubefilmpje, apart window openen ! http://youtu.be/vDRW7_iBYho

Zepperen Samen
versie 2013

Volksleven

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close